Massimo Bottura: Ένας ποιητής στην κουζίνα…

«Η κουζίνα μου δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από Ιταλική, αυτή τρέχει στο αίμα μου»

Ο Massimo Bottura θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Σεφ στον κόσμο.

Διαθέτει τρία αστέρια Michelin.

Η ζωή του ξεκινά ως ένα κλασσικό παραμύθι… του άρεσε από μικρός να μαγειρεύει. Σπούδασε, όμως, Νομική. Και;

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του αποφάσισε να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα. Όχι στα δικαστήρια, αλλά σε ένα παλιό εστιατόριο στη Modena. Το αγόρασε και το 1986 δημιούργησε το Trattoria del Campazzo. Ο πρώτος του μέντορας ήταν ο Γάλλος Σεφ ο George Coigny στην Piacenza.

Το πούλησε το 1994 …

Ακολούθησε η Νέα Υόρκη, το Μόντε Κάρλο και επιστροφή στη Modena όπου άνοιξε το Osteria Francescana στο οποίο, όμως, δεν πατούσε κυριολεκτικά άνθρωπος! Από τα Ιταλικά μέσα δεχόταν άσχημες κριτικές μέχρι, όμως, την ημέρα που μπήκε στο μαγαζί ο Roberto Perrone ένας διάσημος Ιταλός συγγραφέας.

«Το στιλ του εστιατορίου είναι καθαρό, μινιμαλιστικό με προσωπικές πινελιές δικές μου και της γυναίκας μου»

Το γούρι άλλαξε για τον Bottura και κυριολεκτικά ξεκίνησε η πορεία για την κορυφή.

massimo botturajpg

Το εστιατόριο Osteria Francescana κατέκτησε τρία αστέρια Michelin.

«Δεν είναι μόνον η ποιότητα των συστατικών, αλλά οι ιδέες. Δεν σημαίνει τίποτα να αγοράζετε τις καλύτερες τομάτες εάν δεν γνωρίζετε πώς να τις χειριστείτε»

Το 2015 η Osteria Francescana κατατάχθηκε στο δεύτερο καλύτερο εστιατόριο ανάμεσα σε 50 στον κόσμο.

«Στο Osteria Francescana δεν θρέφουμε άδειες κοιλιές, αλλά ανυπόμονα μυαλά»

bottura3jpg

Τον Ιούνιο του 2016, η Osteria Francescana κατατάχθηκε στην πρώτη θέση στα 50 καλύτερα εστιατόρια παγκοσμίως και το 2017 στη δεύτερη θέση. Την επόμενη χρονιά, το 2018, κατέκτησε πάλι την πρωτιά.

«Η δουλειά στην κουζίνα είναι μια χειρονακτική επαναλαμβανόμενη εργασία που δεν θα είχε νόημα εάν ο Σεφ δεν ενεργούσε ως σκεπτόμενος άνθρωπος. Η μαγειρική είναι ζήτημα συνειδητοποίησης. Πρέπει να έχεις επίγνωση της δύναμης που εκπέμπει το αρωματικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για να την συνδυάσεις με μία συγκεκριμένη τεχνική και με μία φευγαλέα διαίσθηση ώστε να καταφέρει να κάνεις βρώσιμη μία… μπουκιά ιδεών»

bottura4jpg

Αυτός ο Σεφ κάνει «φασαρία» στον πλανήτη, όχι μόνον με τις δημιουργίες του, αλλά και με τις δράσεις του.

Δημιούργησε τον Οργανισμό «Food For Soul» σε συνεργασία με Βραζιλιάνους. Και τι έκανε; Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Ριο Ντε Τζανέϊρο το 2016, μάζευε τα φαγητά που δεν είχαν καταναλωθεί και τα μοίραζε στους άπορους της πόλης.

«Οι Σεφ σήμερα έχουν την ευθύνη ώστε να βοηθήσουν τις κοινότητές τους να αναπτυχθούν για να γίνουν πιο βιώσιμες. Ένας μέρος αυτής της ανάπτυξης είναι η καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων και της πείνας».

 Το… μυστικό του;

bottura5jpg

«Λατρεύω τη μουσική, την τέχνη και το φαγητό. Θέλω να μοιράζομαι αυτή την αγάπη με τους ανθρώπους γύρω μου. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο εστιατόριο μας. Προσκαλούμε τους επισκέπτες να δουν τα πράγματα από άλλη πλευρά. Παίρνω έμπνευση απ’ ότι ζω και βλέπω γύρω μου. Κάνω προφανείς αλλά και περίεργες συνδέσεις, άλλες φορές αφηρημένες και άλλες συγκεκριμένες. Λατρεύω τις μεταφορές και τις αναζητώ διαρκώς. Λατρεύω την αφήγηση και κάθε φορά προσπαθώ να την περάσω από το μυαλό μου στο πιάτο».

Και ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Massimo Bottura;

foodjpg

«Μετά από πολλά χρόνια δουλειάς στην κουζίνα, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να κρατώ ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο στην ποίηση… στην ποίηση της κάθε μέρας»

Πηγές

 www.lavazza.gr

https://loveitalianlife.com/

http://www.bbc.com/

https://fathomaway.com/