ΧΩΜΑΤΕRIE

Γράφει ο Σπύρος Παπαδόπουλος Τί να τρώνε άραγε στο Καμερούν; Σε όσους απ’ τούς ντόπιους το επιτρέπει το εξευτελιστικά πενιχρό εισόδημα που τούς κάνουν τη χάρη να τούς παραχωρούν οι ζάμπλουτοι Γάλλοι, Βρετανοί, Ιταλοί και Έλληνες επιχειρηματίες που κερδοσκοπούν εκεί εις βάρος των δύσμοιρων γηγενών κατοίκων, μεταξύ πολλών άλλων τροφών, τρώνε και καολίν! ΌΧΙ, δεν πρόκειται για το γνωστό μαλακτικό ρούχων δίχως το γράμμα «ζ», ούτε για μοναχούς Σαολίν πού ‘χουν κάνει τον Βουδισμό κωλοτούμπες κι ακροβατικά χάριν εντυπωσιασμού. Το καολίν είναι χώμα! Συλλέγεται από τούς ντόπιους και πωλείται στις λαϊκές αγορές τού Καμερούν με τούς τόνους, διότι καταναλώνεται μετά μανίας! Κι είναι απλώς… χώμα! Το χρησιμοποιούν μάλιστα και για καταπραϋντικό των στομαχικών πόνων, ενώ οι έγκυες το τρώνε επειδή – όπως λένε – «διώχνει μακριά» τις ζαλάδες τής εγκυμοσύνης. Επειδή όμως οι Καμερουνέζοι δε νιώθουν από marketing και management, κανείς τους δεν σκαρφίστηκε ακόμη ν’ ανοίξει χωματεrie για να το σερβίρει ως γκουρμεδιά…