Σεφ Αργυρώ Ζαφείρη: Cook Like a Greek!

Executive Chef, μέρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και F&B.     Xρήστος Μουστάκας: Αυτό σημαίνει πολλές σπουδές «Αρκετές» Χρήστος Μουστάκας: Σπουδάζεις συνέχεια; «Δεν έχω σταματήσει καθόλου να σπουδάζω» Χρήστος Μουστάκας:Είναι μία διαδικασία που σου αρέσει να σπουδάζεις ή έρχεται μία στιγμή που μπλοκάρεις και λες ότι τώρα που εφησυχάζω, πρέπει να συνεχίσω; «Αυτό ακριβώς. Θεωρώ ότι ο άνθρωπος όταν νιώσει ότι έχει μάθει πολλά, πρέπει να συνεχίσει να μάθει περισσότερα γιατί είναι καλό να μαθαίνουμε» Χρήστος Μουστάκας: Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αλλά θέλω να μου πεις εσύ από που ξεκίνησες να μαθαίνεις, από που ξεκίνησαν όλα μέχρι να φτάσεις να μου φοράς τα πέτα με τις σημαίες και όλα αυτά; «Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σάμο. Εκεί είναι ένα μικρό μέρος στο οποίο παλιά παντρευόμασταν μικρά τα κορίτσια» Χρήστος Μουστάκας: Πόσο πιο μικρά βρε παιδί μου; «Ε, στα 14; Λοιπόν, παντρεύτηκα στα 14. Ο σύζυγός μου είχε εστιατόριο. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησα να δουλεύω στο εστιατόριο. Μια δουλειά απαιτητική και άγνωστη σε μένα μέχρι τότε. Φοβόμουν τα πάντα. Από δω θα καείς, από κει θα κοπείς. Αλλά σιγά σιγά μαθαίνεις« Χρήστος Μουστάκας: Ήσουν κοριτσάκι. Για πες μου όμως, έχει κάποιο παραδοσιακό φαγητό η Σάμος; «Η Σάμος έχει το κατσικάκι το γεμιστό. Είναι το οικογενειακό φαγητό. Επίσης έχουμε τους ρεβυθοκεφτέδες, τις τηγανίτες, έχουμε τα μπουρέκια με τη γλυκιά κολοκύθα και πολλά άλλα». Χρήστος Μουστάκας: Είστε επηρεασμένοι και από τη Σμύρνη πολύ «Βέβαια, πολλές επιρροές από κει» Χρήστος Μουστάκας: Φέρανε μεγάλο πολιτισμό αυτοί οι άνθρωποι, αυτό είναι γνωστό. Πιστεύεις ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη γαστρονομία διεθνώς ή παίζει ήδη; «Η Ελλάδα παίζει μεγάλο ρόλο στο κομμάτι της γαστρονομίας. Γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους τους Έλληνες αρχιμάγειρες. Έχουμε Περιφέρειες ανά την Ελλάδα που ο ρόλος τους είναι να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα της κάθε περιοχής». Χρήστος Μουστάκας: Οι Περιφέρειες είναι μοιρασμένες όπως είναι περίπου και εκλογικά; «Κάπως έτσι. Η Πελοπόννησος, η Ήπειρος, είναι το Αιγαίο -το βόρειο, το νότιο- είναι η Θεσσαλία, η Θράκη, η Κρήτη και όλοι οι Μάγειρες δουλεύουμε ώστε να αναδείξουμε τα προϊόντα τα τοπικά». Χρήστος Μουστάκας:Εσείς όταν βρίσκεστε με συναδέλφους σας στο εξωτερικό, με Βέλγους, Σουηδούς με όλους αυτούς που κατά καιρούς λένε ότι όταν εμείς είχαμε χοληστερίνη αυτοί τρώγανε χουρμάδες και όλα αυτά τα αστεία, έχετε έτσι, μεγάλη ψυχική ανάταση που είστε γνώστης, που υπάρχει στο DNA σας η Μεσογειακή διατροφή; «Είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε όλα αυτά τα υλικά, που έχουμε πολύ μεγάλη παράδοση, που έχουμε να τα συνδυάσουμε. Πλέον έχουμε τεχνογνωσία, προσπαθούμε και πιστεύω ότι είμαστε πια στους κορυφαίους» Χρήστος Μουστάκας: Και βρέθηκες και στο Κονγκό; «Ναι, ο σύζυγός μου εργαζόταν εκεί. Εκεί είναι και η κόρη μου η μία με την οικογένειά της. Πήγα να τους δω, έμεινα τρεις μήνες εκεί. Είναι ένα υπέροχο μέρος. Έχει μία διαφορετική κουλτούρα στο φαγητό». Χρήστος Μουστάκας:Ναι, αλλά ξέρω ότι το μάτι της Ελληνίδας της Σαμιώτισσας εκεί, είδε ένα ορυχείο που το είδε και λίγο εικαστικά και κάτι έκανε. «Εκεί εργαζόταν ο σύζυγός μου κι έτσι γνωρίστηκα με τον Βέλγο Σεφ και φτιάξαμε μια μέρα διάφορα Ελληνικά μεζεδάκια -φυσικά μου ζήτησαν να φτιάξω μουσακά- παράλληλα μία άλλη στιγμή ετοίμασα μεζεδάκια για την κοινότητα. Και όταν έχω χρόνο, έκανα μαθήματα στα παιδιά στο νήπιο για το φαγητό». Η συνέντευξη δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Η αγαπημένη μας Αργυρώ Ζαφείρη βρίσκεται πάλι στο Κονγκό και φυσικά διαπρέπει!