Πώς ξεκίνησαν τα Michelin;

Οι αδερφοί Andre  και Edouard Michelin κυκλοφόρησαν το 1900 έναν οδηγό για να προωθήσουν τα ελαστικά αυτοκινήτων της εταιρείας τους. 

andrejpg

Τύπωσαν και διέθεσαν δωρεάν στη Γαλλία, 35.000 αντίτυπα που εκτός από πληροφορίες για τα ελαστικά περιελάμβαναν και χάρτες: μηχανικούς αυτοκινήτων, πρατήρια βενζίνης , ξενοδοχεία και μέρη για φαγητό.

history-of-the-michelin-guide-a-marketing-triumph-like-no-otherjpg

 Το 1926 ο οδηγός εισήγαγε το γνωστό αστέρι σε σημεία όπου το φαγητό ήταν αξιόλογο. Το 1931 προστέθηκαν δύο και τρία αστέρια και πέντε χρόνια αργότερα καθορίστηκαν και τα κριτήρια για την απονομή τους, τα οποία ισχύουν μέχρι σήμερα. 

michelinguidejpg

 Ένα αστέρι: Στο εστιατόριο που ξεχωρίζει στην κατηγορία του.

Δύο αστέρια: Στο εστιατόριο για άριστη μαγειρική, όπου αξίζει η επίσκεψη  είναι στη διαδρομή σας.

Τρία αστέρια: Στο εστιατόριο με την εξαιρετική κουζίνα, για την οποία αξίζει να ταξιδέψεις για να τη γευτείς.

 historyjpg

Είναι πολύ σημαντικό αλλά καθόλου εύκολο να διεκδικήσεις ένα αστέρι Michelin. Οι κριτικοί της, δεν αποκαλύπτουν ποτέ την ταυτότητα τους. Πηγαίνουν στο εστιατόριο για φαγητό όπως οποιοσδήποτε πελάτης. Έτσι κρίνουν συνολικά το εστιατόριο. Ακόμα και κορυφαία στελέχη της εταιρείας δεν γνωρίζουν τους επιθεωρητές τους, οι οποίοι συντάσσουν τις εκθέσεις τους στις ετήσιες συναντήσεις τους.  Οι ενδιαφερόμενοι πασχίζουν όχι μόνο να διεκδικήσουν αλλά και να διατηρήσουν τα αστέρια τους.

 best-restaurant-athens-3jpg

Αυτό δεν είναι απλό καθώς τα κριτήρια για την απονομή του είναι αυστηρά και αφορούν την ποιότητα των υλικών, τη γεύση και τις τεχνικές μαγειρικής, τη σχέση ποιότητας και τιμής αλλά και την προσωπικότητα του σεφ.  Για την ιστορία, ο σεφ με τα περισσότερα αστέρια Michelin είναι ο, φυσικά Γάλλος, Alain Ducasse συνολικά 19 αστέρια. Και 21 για τα εστιατόρια του.

 alainjpg

Το ρεκόρ όμως ανήκει στον Joel Robuchon, ο οποίος απεβίωσε τον Αύγουστο του 2018. Είχε στην κατοχή του 32 αστέρια.

1-5jpg