Μοναχός Επιφάνιος ή αλλιώς Έπι!

Της Γεωργίας Λινάρδου Αυτός ο πολυπράγμων Μοναχός και ένας από τους πλέον γνωστούς του Αγίου Όρους, θεωρείται κορυφαίος αρχιμάγειρας. Το βιβλίο του «Μαγειρική του Αγίου Όρους», έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες. Ο «Έπι» όπως τον αποκαλούν ορισμένοι καλοί το φίλοι, εξάγει κρασιά από τον Άθω σε όλη την Ευρώπη και είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για την κουζίνα του. αυτοδίδακτος, δίχως επίσημες περγαμηνές, αυτός ο κορυφαίος Αγιορείτης Σεφ, μονάζει στο Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου - Μυλοπόταμος, μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. -Τι διαφορετικό έχει η Αγιορείτικη κουζίνα; «Πάρα πολλά, περιλαμβάνει όσα έχει η Μεσογειακή διατροφή, αλλά η διατροφή των μοναχών δεν περιλαμβάνει κρέας. Κατά 98% οι Μοναχοί -εκτός από τους ασθενείς - δεν τρώνε κρέας εφ' όρου ζωής. Νηστεύουν πολλές μέρες του χρόνου. Αυτή η εναλλαγή αρτύσιμου με νηστίσιμου ξεκουράζει τα σπλάχνα μας, το συκώτι, τα νεφρά, το πάγκρεας. Είναι υγεία του σώματος και της ψυχής. Βέβαια, τώρα το λένε ευεξία, καινούργιες λέξεις είναι αυτές. Η μοναστηριακή διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ζυμαρικών, οσπρίων. Πολλές φορές δεν τρώμε λάδι. Τις γιορτές τρώμε ψάρι ή θαλασσινά. Η Αγιορείτικη κουζίνα δεν είναι της ίδιας λογικής με αυτήν των Vegeterian ή Vegan όπως αλλιώς τους λένε». -Η σχέση σας με την κουζίνα ποια είναι; «Εδώ, φαίνεται στην κοιλιά μου»! Εκτός, όμως, από την κουζίνα του, φημισμένα και βραβευμένα σε όλη την Ευρώπη είναι τα βιολογικά κρασιά που παράγει ο ίδιος από το 1990. Όταν ξεκίνησε την παραγωγή κρασιού, κάποιοι τον αποκάλεσαν «καπιταλιστή». Τώρα, βέβαια, στο Άγιο Όρος λειτουργούν περί τα δέκα οινοποιεία.