Λαμπρινή Κατσαβάρου: Το φασκόμηλο είναι το πιο σπουδαίο βότανο

Φιλοξενούμενη του Kill Bad Food η δημοσιογράφος Λαμπρινή Κατσαβάρου. Ήρθε με ένα βαζάκι φασκόμηλο και με μία λαχταριστή ηπειρώτικη πίτα. «Το φασκόμηλο θεωρείται ιερό φυτό, το φυτό της Αθανασίας. Οι Άραβες θεωρούν πως όποιος έχει φασκόμηλο στον κήπο του δεν πεθαίνει ποτέ. Οι Λατίνοι το χρησιμοποιούν σε όλες τους τις τελετές και για να καθαρίζει την αύρα του σπιτιού. Χρήστος Μουστάκας: Το καίνε με καρβουνάκι πάνω; «Ναι. Έτσι καθαρίζουν την ενέργεια του σπιτιού. Είναι το πιο σπουδαίο σε ιδιότητες βότανο που υπάρχει μετά το τσάι του βουνού. Χρησιμοποιείται για όλες τις παθήσεις. Για το λαιμό, για το ζάχαρο, για την αρθρίτιδα, ως καλλυντικό για το πρόσωπο. Έχει εφαρμογή παντού. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε όλους τους πολιτισμούς το θεωρούν ιερό φυτό. Το τσάι το αναφέρουν ως μαλαχίτη. Δηλαδή ότι είναι το καλύτερο φάρμακο για όλα. Το δεύτερο το φασκόμηλο». Η πίτα της Μάνας είναι must! «Εμείς στην Ήπειρο όλα πίτα. Η πίτα της Μάνας είναι must. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην φτιάχνεται πίτα. Όλα γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο. Η επιλογή των υλικών. Πως θα φτιάξει τη ζύμη, πως θα της φερθεί». Χρήστος Μουστάκας: Είναι πολύ ωραίο αυτό που είπες...πώς θα της φερθεί. «Κι όμως. Πως θα της φερθεί. Είναι που έχουν αλλάξει και τα πράγματα. Στις μέρες μας δεν βρισκόμαστε πια τόσο συχνά όσο πριν. Όλη της η προσμονή, όλη η αγάπη όλο το μου λείπετε το βγάζει μέσα από το φαγητό της. Έτσι έρχονται και τα ταπεράκια. Τα ταπεράκια του Σαββάτου, τα ταπεράκια που παίρνουμε στη δουλειά. Είναι ένα τελετουργικό που σου υπενθυμίζει κάθε στιγμή ότι ναι είμαι μόνος μου στη δουλειά στο δρόμο αλλά έρχεται και το ταπεράκι που σου θυμίζει πως δεν είναι ακριβώς έτσι. Το ταπεράκι είναι γεμάτο αγάπη. Ανοίγεις το καπάκι και βγαίνει η μυρωδιά και σου τα θυμίζει όλα αυτά».