Καφές απ' την καρδιά της Αφρικής

Μπουγένζι, Κιριμίρο, Μουμίρουα, Μπουέρου, Μπουγεσέρα. Γράφει ο Σπύρος Παπαδόπουλος Τί είναι αυτά; Οι περιοχές στο Μπουρούντι όπου παράγονται μερικές απ’ τις εκλεκτότερες και πιό δυσεύρετες ποικιλίες καφέ παγκοσμίως! Η γεωγραφική θέση τού Μπουρούντι στην ορεινή “καρδιά” τής Αφρικής, τα καλά επίπεδα ετήσιας βροχόπτωσης και το εύφορο, πλούσιο σε συστατικά, ηφαιστειογενές χώμα του, το καθιστούν ιδανικό ως χώρα για την ανάπτυξη των δενδρυλλίων καφέ! Ο καφές εκεί, όσο πιό ορεινά φύεται, τόσο πιό γλυκύς είναι και τόσο πιό αυξημένη οξύτητα διαθέτει, ενώ λόγω των συστατικών τού εδάφους και αναλόγως την ποικιλία, αφήνει στο στόμα επίγευση άλλοτε εσπεριδοειδών και άλλοτε βατόμουρων! Στις πιό πεδινές περιοχές, οι ποικιλίες είναι ελαφρώς πικρότερες και οι επιγεύσεις τους είναι άλλοτε φρούτου τού πάθους και άλλοτε ανανά! Ποιοτικότερη απ’ όλες τις ποικιλίες καφέ στο Μπουρούντι θεωρείται αυτή με την ονομασία Μπέρμπον (Bourbon), μαζί με δύο απ’ τις υποποικιλίες της που ονομάζονται Τζάκσον (Jackson) και Μπλού Μάουντεν (Blue Mountain). Η καλλιέργειά του εισήχθη απ’ τούς Βέλγους αποικιοκράτες το 1930 και σήμερα, περίπου 800.000 Μπουρούντιοι βγάζουν τα προς το ζειν δουλεύοντας στις φυτείες. Κι όταν λέμε «τα προς το ζειν» το εννοούμε, μιάς και η ανεξαρτησία τού Μπουρούντι τον Ιούλιο τού 1962 απ’ τούς Βέλγους, δεν απέταξε και την δεινή εκμετάλλευση τού πληθυσμού του από τούς ξένους και δη, από τούς ντόπιους προύχοντες που συνεργάζονταν ανέκαθεν με τούς ξένους. Δυστυχώς, λόγω των εμφυλιοπολεμικού τύπου συγκρούσεων που κάθε λίγο και λιγάκι δημιουργούν οι ξένοι και ντόπιοι προύχοντες εκεί: 1ον, για να καθιστούν τον πληθυσμό ελέγξιμο, 2ον, για να διατηρούν το κόστος εργασίας σε αβίωτα επίπεδα και 3ον, για να έχουν την τσέπη τους ολοένα και πιό γεμάτη λόγω τής αστάθειας που εσκεμμένα προκαλούν στην παραγωγή καφέ, ώστε αυτή με τη σειρά της να “πετάει” την τιμή του στα ύψη, οι κορυφαίας ποιότητας ποικιλίες καφέ που σχεδόν σ’ όλο το Μπουρούντι καλλιεργούνται, καθίστανται δυσεύρετες στις αγορές Δύσης και Ανατολής, ενώ σιγά σιγά, ακριβώς λόγω αυτής τής ποιότητάς τους και τού υψηλού κόστους από την μεθοδευμένη αστάθεια στην παραγωγή, τείνουν να γίνουν απόλαυση για πολύ λίγους οικονομικά προνομιούχους.