Κατερίνα Αγάθη: κανείς δεν πρέπει να μένει χωρίς ψωμί...

Η Κατερίνα Αγάθη μας υποδέχθηκε στο φούρνο της στην Κηπούπολη. Μας μίλησε για την οικογενειακή παράδοση των φούρνων "Αγάθης", φτιάξαμε μαζί με το προσωπικό της κριτσίνια και μας έδειξε πως γίνεται η σπανακόπιτα, με σπανάκι που μόλις είχαν πάρει από τη λαϊκή που γίνεται κάθε Τετάρτη, δυο στενά πιο κάτω...

Χρήστος Μουστάκας. Μιλήστε μας λίγο για τις τρεις γενιές παράδοση

Κατερίνα Αγάθη. Ο πατέρας μου ξεκίνησε το 1971. Άνοιξε τον πρώτο φούρνο στο Σχιστό Κορυδαλλού. Η δεύτερη γενιά είμαστε εμείς και η τρίτη τα παιδιά μας που συνεχίζουν το επάγγελμα. Το ψωμί μας το φτιάχνουμε ακόμα με τη συνταγή της γιαγιάς της Κατερίνας.

Χρήστος Μουστάκας: έρχεται ένας άνθρωπος σαν και μένα να πάρει ψωμί αλλά δεν μπορεί να το φάει σε μια ημέρα. Πως διατηρείται το ψωμί σε καλή κατάσταση;

Είναι ένα προϊόν που διατηρείται πάρα πολύ καλά αν το τυλίξεις με μία πετσέτα. Αν θέλεις πάρα πολλές μέρες να το κρατήσεις το βάζεις με την πετσέτα μέσα σε μία σακούλα, η οποία θα μένει ανοιχτή.

53289784_2358602817484144_6072634833677320192_ojpg


Χρήστος Μουστάκας: Χρησιμοποιείτε συντηρητικά;

Κατερίνα Αγάθη: Καθόλου. Και όλες μας οι πρώτες ύλες είναι ελληνικές. Τα ψωμιά τα πολύσπορα και τα ολικής είναι με 85% καθαρό αλεύρι ολικής ή πολύσπορο και 15% αλεύρι χωριάτικο. Γενικώς, δεν κυκλοφορούν ψωμιά με αλεύρι μόνο ολικής ή πολύσπορο. 

Χρήστος Μουστάκας: Τι ψωμί ζητάνε συνήθως οι πελάτες σας; 

Κατερίνα Αγάθη: Το ψωμί Αγάθης, είναι του κιλού της πινακωτής. Αυτό ζητάνε συνήθως οι πελάτες μας. Είναι το ψωμί μας.
Όταν μέναμε στο Σχιστό Κορυδαλλού και ερχόταν η ώρα να κλείσουμε το βράδυ για να ξεκουραστούμε, τύχαινε να μας χτυπήσει κάποιος αργά το κουδούνι γιατί δεν είχε ψωμί. Ο πατέρας μου έλεγε: τρέξτε γιατί ο άνθρωπος έμεινε χωρίς ψωμί. Μην αφήνετε ποτέ κάποιον χωρίς ψωμί.