Η «καυτή» πατάτα και η ΕΕ!

Ένας κανονισμός του 2017 ο οποίος εκδόθηκε δύο χρόνια μετά το alert της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα 11η Απριλίου του 2018! Εδώ γελάμε... αν δεν έχουμε πεθάνει από το ακρυλαμίδιο! Ο κανονισμός 2017/2158 αφορά στην καρκινογόνο ουσία ακρυλαμίδιο η οποία έχει εντοπιστεί σε τροφές και πόσιμα τα οποία ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες. Από σήμερα, λοιπόν, 11 Απριλίου του 2018, η ΕΕ., αποφάσισε να ελέγχει περισσότερο την εφαρμογή ενός κανονισμού του 2017. Το 2015 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων είχε εκδόσει γνώμη σχετικά με το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα, όπου ανέφερε ότι ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε καταναλωτές όλων των ηλικιακών ομάδων με τα παιδιά να είναι η πλέον εκτεθειμένη ομάδα κινδύνου. Και μετά τι; Μετά ήρθε το... σήμερα που «ξύπνησε» η ΕΕ. Η ΕΕ ζητά πια απ' όλους μας να προσέχουμε τα λάδια που τηγανίζουμε. Επιλέγουμε, λοιπόν, λάδια που τηγανίζουν γρηγορότερα και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η ΕΕ ζητά από εμάς να κάνουμε προεργασία στις πατάτες πριν τις τηγανίσουμε. Δηλαδή , τις κόβουμε, τις πλένουμε και τις κρατάμε σε νερό βρύσης για περίπου μισή ώρα ή και παραπάνω ή τις τοποθετούμε πριν από το τηγάνισμα σε ζεστό νερό για περίπου πέντε λεπτά. Μετά πάλι τις ξεπλένουμε και τις τηγανίζουμε. Για τα μαγαζιά που πάμε και τρώμε, ο κανονισμός της ΕΕ είναι χαλαρός. Γιατί; Λένε ότι στόχος της είναι οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων που ασχολούνται με την πατάτα και τα παράγωγά της. Βλέπε πατατάκια. Οκ; Κι αν δεν τρώμε πατατάκια αλλά όλα τα υπόλοιπα, τι γίνεται; Κι ταν τρώμε πατατάκια αλλά και τηγανητές πατάτες γιατί άργησαν τόσο πολύ τα μαντάτα; Μήπως γνωρίζει κάτι γι' αυτό η βιομηχανία των τροφίμων; Αχ «καυτή πατάτα» που τους χρειάζεται!