Δημήτρης Κουρέτας: Το κρασί είναι ένα από τα πιο ρυπασμένα προϊόντα

Ο καθηγητής του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, παραμένει πρωτοπόρος σε ό, τι κάνει. Εδώ και μερικές ημέρες, ο καθηγητής είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για το Βραβείο Καινοτομίας Τροφίμων Arrell Food Institute του Καναδά. Χρήστος Μουστάκας: Είναι αλήθεια ότι πρέπει να τρώμε κάθε είδος στην εποχή του; «Οι μελέτες διεθνώς έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι πλήττονται συνήθως από την επίδραση των φυτοφαρμάκων δεν είναι τόσο αυτοί που καταναλώνουν γεωργικά προϊόντα γιατί δεν υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος σ’ αυτό όσο οι άνθρωποι οι οποίοι τα ψεκάζουν. Γι’ αυτό και οι μελέτες γίνονται σε περιοχές που γίνεται μεγάλη χρήση, όπως η Θεσσαλία. Υπάρχουν θύλακες μέσα στη Θεσσαλία που λόγω της μεγάλης χρήσης έχουμε πολλές περιπτώσεις καρκίνων. Επίσης υπάρχουν προϊόντα που έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα και ο κόσμος δεν το γνωρίζει και αυτό είναι το κρασί. Είναι από τα πιο ρυπασμένα προϊόντα. Γι’ αυτό πρέπει να αναζητούμε επώνυμο κρασί και κατά συνθήκη από βιολογικά σταφύλια». Χρήστος Μουστάκας: ισχύει ότι πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με ξύδι; Ή με σαπουνάδα, με το σφουγγάρι. «Υπάρχουν κάποια προϊόντα που μπορεί το φάρμακο να είναι εξωτερικά, να έχει ψεκαστεί πριν λίγο. Οι ντομάτες ας πούμε. Μπορούνε να πλυθούν εξωτερικά. Άλλα όμως όχι». Χρήστος Μουστάκας: Θα μας πείτε για την εφεύρεση σας κ. Κουρέτα; Είναι κάτι πρωτοποριακό και μοναδικό αυτό που έχετε κάνει με τους φοιτητές σας. «Η δουλειά που κάνω εδώ στο εργαστήριο μου στο τμήμα Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχω έρθει πριν από 20 χρόνια από την Αμερική, είναι η ίδια μου η ζωή στην καθημερινότητα. Έρχομαι 7:30 με 8:00 το πρωί και φεύγω αργά το βράδυ μόνο με μεσημεριανά διαλείμματα. Αυτή η δουλειά έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως η πιο καινοτόμος για το 2013. Είναι ένα απλό μηχάνημα, το οποίο το έχουμε πατεντάρει και κυκλοφορεί εδώ και περίπου ένα χρόνο, που με μια σταγόνα αίμα που παίρνουμε από το δάχτυλο , μπορεί κανείς να δει τι αντιοξειδωτικά έχει μέσα στο αίμα του και στη συνέχεια να τροποποιήσει τη διατροφή του με τρόφιμα τα οποία μπορούμε να τα στείλουμε εμείς στο σπίτι. Η υπηρεσία αυτή υπάρχει και σε πολλά ξενοδοχεία και διαιτολογικά κέντρα. Αυτό είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση που ακούει στο όνομα προσωπική διατροφή. Έτσι λέγεται πλέον. Στο πανεπιστήμιο δεχόμαστε δείγματα και ασθενείς από όλη την Ελλάδα. Γύρω στα 600 με 800 δείγματα το χρόνο. Βοηθάμε τους ανθρώπους να βρουν την υγεία τους μέσα από τη σωστή διατροφή, μετρώντας το μεταβολισμό τους με σωστό τρόπο».