Γιατί τα βλήτα τα λέμε βλήτα;

Ένας κυτταρικός ιατρός μου είχε πει προ καιρού να μην τρώω ποτέ βλήτα. Γιατί το είπε; Διαβάζω από τον Δημήτρη Κουρέτα καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών στο Τμήμα Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «... διαβάζω τον τελευταίο καιρό για τις θεραπευτικές ιδιότητες κοινών τροφίμων της χώρας μας. Λοιπόν, τα βλήτα είναι πολύ χρήσιμα, ως σαλάτα . Αρκεί να μην τα ξαναζεστένετε αφου τα εχετε βαλει στο ψυγειο. Τα τρώμε κρύα γιατι με τη θέρμανση δημιουργούνται νιτρώδη που είναι βλαβερά. 'Ομως για ποιο λόγο το βλήτο έχει ταυτιστεί με την αποχαύνωση και τη βλακεία; Οφείλεται στο γεγονός ότι αν το αφέψημα που προέρχεται από το σπόρο του το πιεις και δεύτερη κούπα, τότε έχει παρενέργειες στην αντίληψη. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, τα χόρτα αυτά και ιδιαίτερα το ζουμί τους περιέχουν απροσδιόριστες προς το παρόν ουσίες που προκαλούν παροδική μείωση της αντίληψης, εξ ου και ο χαρακτηρισμός « βλήτο» για κάποιους ανθρώπους. Ο χαρακτηρισμός «δεν τρώω κουτόχορτο», στο βλήτο αναφέρεται. Επίσης είναι τοξικό για πολλά ζώα όπως πρόβατα, γουρούνια κ.α. Καλό είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες και ειδικά το ζουμί».