Γιατί οι Κινέζοι δεν έχουν φούρνο στο σπίτι τους;

Γράφει ο Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής, Νεκτάριος Τσίλης: Ίσως να φαίνεται περίεργο σε μερικούς γιατί κάνω χαρά και δημοσιεύω στο facebook φωτογραφίες από τυροπιτάκια ή από πρόσφορα και άλλα σχετικά που φτιάχνω... Όλα αυτά δεν είναι αυτονόητα για εμάς στο Χονγκ Κονγκ. Δεν είναι εύκολο να βρεις τυρόπιτα με φέτα... Δεν υπάρχει. Οι Κινέζοι δεν τρώνε τυρί φέτα και δεν υπάρχει στην μαγειρική τους. Επίσης, δεν είναι εύκολο να βρεις κάποια προϊόντα εδώ για να φτιάξεις μόνος σου. Θυμάμαι ότι όταν πρωτοήρθα εύρισκα μόνο ένα λευκό τυρί από την Δανία. Είχε τη γεύση ασβέστη... Γι᾽ αυτό και το τρώγαμε αφού ψέλναμε τον Ύμνο των Τριών Παίδων εν τη Καμίνω... Τα τελευταία χρόνια βρίσκεις πλέον κανονική φέτα σε συσκευασία των 200/250 γραμμαρίων η οποία εισάγεται από την Ελλάδα. Το κόστος αγοράς όμως είναι μεγάλο. Για τα 250 γραμμάρια πληρώνουμε 6 με 7 ευρώ... Και τώρα που στην Ελλάδα ανεβαίνουν οι τιμές, εμείς εδώ θα βλέπουμε Ελληνική φέτα και θα σιγοψάλλουμε αυτομάτως «Δόξα τη οικονομία σου Κύριε...»... Το ίδιο σκηνικό υπάρχει και με τα πρόσφορα. Είναι δύσκολο να βρεις καλό αλεύρι. Κι αν βρεις είναι κι αυτό ακριβό γιατί είναι εισαγωγής. Από Αυστραλία, Καναδά και Αγγλία. Το μεγάλο πρόβλημα με τα πρόσφορα βρίσκεται αλλού. Οι Κινέζοι στα σπίτια τους δεν έχουν φούρνο... Δεν τον χρειάζονται για την κινεζική μαγειρική... Λίγοι που θέλουν να έχουν ένα φούρνο συνήθως αγοράζουν ένα μικρό ηλεκτρικό. Που θα φτιάξεις το πρόσφορο; Βλέπετε ότι και μερικά απλά και πρακτικά πράγματα δεν είναι αυτονόητα σε όλα τα μέρη του κόσμου. Γι᾽ αυτό και ο κληρικός που διακονεί σε τέτοιες περιοχές κάμει διπλάσια και τριπλάσια εργασία. Δεν πάει απλά την Κυριακή στο ναό να τελέσει την θεία Λειτουργία αλλά θα πρέπει να φροντίσει κι όλα τα πρακτικά που χρειάζονται για την τέλεσή της...