Έχεις πιει μπλε κρασί;

Το θέμα δεν είναι τα σταφύλια, αλλά οι άνθρωποι. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Gik δεν είναι κρασί αλλά επανάσταση. Ξεχάστε ότι ξέρατε μέχρι τώρα για το κρασί, λένε. Μας προτρέπουν να ξεχάσουμε τις εκατοντάδες προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης του κρασιού, τα πολύπλοκα και απαιτητικά - όπως χαρακτηρίζουν - πρότυπα υπηρεσιών και τις μανιέρες του... sommelier. Ξεχάστε τις παραδόσεις και απλά δοκιμάστε το μπλε κρασί, προτρέπουν. Και ποιοι είναι αυτοί που το δημιούργησαν; Η ομάδα του Gik η οποία εργάζεται δίχως ιεραρχικά στερεότυπα αποτελείται από νέους ανθρώπους εκεί γύρω στα 20 οι οποίοι δεν προέρχονται από οικογένειες με παράδοση στην οινοποιϊα, αλλά και δεν έχουν πρότερη εμπειρία στο αντικείμενο. «Το γραφείο τους είναι παντού, σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι επιχειρηματίες αλλά δημιουργοί: σχεδιαστές, προγραμματιστές, καλλιτέχνες, μουσικοί», διαβάζουμε από το site τους. Το Gik «γεννήθηκε» για πλάκα, ανακατεύοντας διάφορα συστατικά με απορία για το τελικό αποτέλεσμα. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί κάτι νέο και σίγουρα κάτι διαφορετικό. Δεν είναι το θέμα τα σταφύλια, αλλά οι άνθρωποι. Το κρασί προέρχεται από διαφορετικούς αμπελώνες στην Ισπανία και την Γαλλία. «Δουλεύουμε με σταφύλια από διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης. Σταφύλια των οποίων τόσο το χρώμα, όσο και η γεύση, βελτιώνονται μέσω της τεχνολογίας των τροφίμων. Επιλέγουμε την οινοποιεία με βάση τους ανθρώπους που τα δουλεύουν και την καινοτομία του χαρακτήρα τους». Το Gik δεν έχει ονομασία προέλευσης, υποστηρίζουν οι δημιουργοί, αλλά εγγύηση ποιότητας και μοναδικής γεύσης. Εργαζόμαστε με σταφύλια από διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης, των οποίων το χρώμα και η γεύση βελτιώνονται μέσω της τεχνολογίας τροφίμων. Επιλέγουμε αυτά τα οινοποιεία από την άποψη των ανθρώπων που τα δουλεύουν και του καινοτόμου χαρακτήρα τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Gïk δεν έχει ονομασία προέλευσης, αλλά εγγύηση ποιότητας και μοναδικής γεύσης. Στη ψυχολογία, το μπλε αντιπροσωπεύει την κίνηση, την καινοτομία και το άπειρο. Είναι ένα χρώμα που σχετίζεται με τη ροή και την αλλαγή. Και πώς δημιουργείται το μπλε χρώμα; Πρώτα δημιουργείται μία βάση από μίγμα λευκών και κόκκινων σταφυλιών. Στη συνέχεια προστίθενται δύο οργανικές χρωστικές: ινδικό και ανθοκυανίνη, που προέρχονται τη φλούδα των σταφυλιών που χρησμοποιούνται για το κρασί. Η ομάδα συνεργαζέται τα τελευταία δύο χρόνια με τα ερευνητικά τμήμα του University of the Basque Country and Food Tech. Υποστηρίζουν ότι οι έλεγχοι ποιότητας είναι πολύ αυστηροί και όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται συνάδουν με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν είστε παραγωγός και θέλετε να δουλέψετε με την πολύ ενδιαφέρουσαν αυτή ομάδα αρκεί να επικοινωνήσετε μαζί τους στο email: hello@gik.blue