Πιάτο ειδικά για... ερωτοχτυπημένους

Υπάρχει ένα πιάτο που τρώγεται και ζεστό και κρύο.

Όλοι θέλουν το σερβίρουν, κανένας να του σερβίρουν. Λέγεται χυλόπιτα. Λίγο πολύ όλο το έχουμε γευτεί. Και το σίγουρο είναι, πως σε κανέναν μας δεν αρέσει.

Γράφει η Αγαθή Χατζή

Η χυλόπιτα στην πραγματικότητα είναι γιατρικό. Το ανακάλυψαν κομπογιαννίτες γιατροί και το κατασκεύαζαν για να θεραπεύσουν αυτούς που ήταν ερωτοχτυπημένοι και τα αισθήματα τους δεν έβρισκαν ανταπόκριση.

Για την ιστορία, κομπογιαννίτες ονομάζονταν οι γιατροί που ήταν από τα  Ιωάννινα και θεράπευαν τις διάφορες ασθένειες με βότανα που αποξήραναν σε πάνινα σακουλάκια που έδεναν με κόμπους. Έτσι προέκυψε το όνομα τους. Σήμερα, όταν λέμε κομπογιαννίτη κάποιον ουσιαστικά τον αποκαλούμε απατεώνα. Και αυτό έχει την εξήγηση του, αφού με τα βότανα τους οι κομπογιαννίτες θεράπευαν τα ΠΑΝΤΑ !

50b27a9a63700451587ef014110c09fejpg

Και αυτούς που τα βέλη του έρωτα τους δεν έβρισαν το στόχο τους. Για τις περιπτώσεις αυτές ο κομπογιαννίτης Παρθένης Νένιμος στις αρχές του 19ου αιώνα, έφτιαχνε τη χυλόπιτα. Ένα χυλό από σιτάρι και μπαχαρικά. Ο παθών, έπρεπε να την καταναλώνει νηστικός για τρία συνεχόμενα πρωινά.  Εννοείται, πως αν την ετοιμάζεις για κάποιον, την ώρα της παρασκευής τον ονοματίζεις. Έτσι, για να αποκτήσει και μια δόση μυστηρίου και μαγείας.

Έψαξα και βρήκα συνταγές για χυλόπιτες. Διάλεξα μία που φάνηκε νόστιμη, την δοκίμασα  και σας την προσφέρω.

Σίγουρα θεράπευσε την πείνα μου. Τον ερωτικό καημό πάλι…..

 

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΑ

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ

 Έξι κούπες αλεύρι

 Έναν κύβο νωπή μαγιά

 Μισό κιλό φέτα

200 γραμ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη

Τέσσερις κούπες χλιαρό νερό

Λίγη ζάχαρη 

Μία κουταλιά της σούπας αλάτι

 perbeliak-xylopita-30jpg

Αρχικά λιώνουμε τη μαγιά σε ένα μπολάκι με χλιαρό νερό και τη ζάχαρη.

Στο  χλιαρό νερό μας προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά μας. (Αυτή που λιώσαμε με τη ζάχαρη). Τα ανακατεύουμε ώσπου να σχηματιστεί ένας λείος χυλός. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή νερό αν είναι πολύ πηχτός.

Στη συνέχεια απαιτείται τουλάχιστον μία ώρα για να φουσκώσει το μείγμα μας. Εννοείται σε ζεστό μέρος.

Με το βούτυρο αλείφουμε το ταψάκι που θα ψήσουμε τη χυλόπιτα Το υπόλοιπο βούτυρο το λιώνουμε σε ένα μικρό σκεύος.

Ρίχνουμε το χυλό στο ταψάκι μας και προσθέτουμε τη φέτα που έχουμε θρυμματίσει. Από πάνω βάζουμε το λιωμένο βούτυρο και τα βάζουμε να ψηθούνε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.

Αυτή είναι η συνταγή. Αν θέλετε την τρώτε, αν θέλετε τη σερβίρετε. Η επιλογή είναι δική σας!!